Himmelsk jordgubbstårta
Glutenfri jordgubbstårtaDen här enkla glutenfria tårtan passar perfekt till både studenten, midsommar och andra festliga tillfällen i sommar. Den krämiga fyllningen med färskost, grädde och jordgubbar blir stabil och bra för att bygga en hög tårta. Välj växtbaserad färskost och grädde för en vegansk version. Receptet är inspirerat av Frida Skattbergs Himmelska jordgubbstårta.
Servings 8 port
Ingredients
Tårtbotten
- 180 g Annas mjukismix
- 60 g potatismjöl
- 180 g socker*
- 4 g bikarbonat
- 1 msk äppelcidervinäger
- 45 g neutral olja
- 175 g kokande vatten
Fyllning:
- 4 dl vispgrädde*
- 200 g färskost*
- 1,5 dl florsocker*
- ev. 1 tsk vaniljpulver
- 500 g jordgubbar
*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov.
Instructions
Tårtbotten:
- Värm ugnen till 175 grader och klä en form som är ca 20 cm i diameter.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål och de blöta i en annan.
- Häll ner vätskan bland de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en slät smet.
- Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i ca 20-30 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Grädda inte längre än så för då kan kakan bli seg.
- Vänd upp tårtbottnen på ett galler med bakplåtspapper mellan. Låt den svalna något och täck den sedan med formen. Dela den på tjockleken när den är helt sval.
Fyllning:
- Vispa alla ingredienser (utom jordgubbarna) till ett riktigt fast fluff med en elvisp.
- Lägg lite fyllning och några jordgubbar åt sidan att dekorera tårtan med. Vänd försiktigt i finhackade jordgubbar i resterande fyllning.
Montering:
- Lägg en botten på ett tårtfat. Bred på ett lager fyllning och lägg sedan på nästa botten. Upprepa med sista tårtbotten.
- Täck sedan tårtan med resterande fyllning och dekorera med jordgubbar.
Notes
Upplever du att tårtbotten är seg efter gräddning så förvara den i en burk med lock i rumstemperatur till dagen efter. Då hinner den mjukna och segheten försvinner. Eller frys in den tills du ska använda den.
Tårtbotten med ägg
Vill du använda ägg (eller äggersättning) i din tårtbotten för att få den ännu luftigare kommer här ett smart recept!
Servings 8
Ingredients
- 9 msk äggvita*
- 1,75 dl socker*
- 0.75 dl potatismjöl
- 45 g Annas mjukismix
*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov
Instructions
- Värm ugnen till 175 grader.
- Vispa rumstempererad äggvita med socker på högsta hastighet i ungefär 5-8 minuter.
- Blanda mjölsorterna i en bunke och sikta sedan ner blandningen i den fluffiga äggsmeten.
- Vänd om smeten med stora tag med en slickepott så att du bevarar luften i smeten.
- Häll smeten i en klädd form som är ca 20 cm i diameter.
- Grädda tårtbotten i ca 25-30 minuter i nedre delen av ugnen.
- Låt tårtbotten svalna några minuter innan du stjälper upp den på ett galler.