After eight-tårta

Glutenfri chokladtårta med päron och mint
Chokladbottnar varvade med päronfluff och mintchokladfluff är en hyllning till den klassiska desserten med päron och after eight. Receptet är naturligt glutenfritt och äggfritt. Välj även margarin och växtbaserad grädde så blir den mjölkfri och vegansk.
Cuisine Annas Mjukismix
Servings 8 port
Author Anna Winér

Ingredients

Botten:

  • 180 g Annas mjukismix
  • 60 g potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 180 g socker*
  • 4 g bikarbonat
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 45 g neutral olja
  • 175 g kokande vatten

Fyllning:

  • 500 g koncentrerad päronsaft*
  • 0,5 dl socker*
  • 1,5 tsk agar agar-pulver
  • 3 dl grädde*
  • Grön livsmedelsfärg
  • ca. 1 msk kakao
  • ca. 5 droppar pepparmyntsolja

*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov.

Instructions

Botten:

  • Värm ugnen till 175 grader och klä en form som är ca 20 cm i diameter.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål och de blöta i en annan.
  • Häll ner vätskan bland de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en slät smet.
  • Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i ca 20-30 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Grädda inte längre än så för då kan kakan bli seg.
  • Vänd upp tårtbottnen på ett galler med bakplåtspapper mellan. Låt den svalna något och täck den sedan med formen. Dela den på tjockleken när den är helt sval.

Fyllning:

  • Värm upp päronsaft, socker och agar agar-pulver under omrörning. Låt sjuda i 3 minuter.
  • Låt päronsmeten svalna och kallna helt innan du mixar den slät.
  • Vispa grädden fast men livsmedelsfärg. Blanda sedan ner päronsmeten.
  • Blanda hälften av smeten med kakao och pepparmyntsolja.

Montering:

  • Varva bottnarna med fyllningarna och toppa eventuellt hackade choklad.

Notes

Upplever du att tårtbotten är seg efter gräddning så förvara den i en burk med lock i rumstemperatur till dagen efter. Då hinner den mjukna och segheten försvinner. Eller frys in den tills du ska använda den. 
Print Recipe