
Himmelsk jordgubbstårta
Ingredients
Tårtbotten
- 180 g Annas mjukismix
- 60 g potatismjöl
- 180 g socker*
- 4 g bikarbonat
- 1 msk äppelcidervinäger
- 45 g neutral olja
- 175 g kokande vatten
Fyllning:
- 4 dl vispgrädde*
- 200 g färskost*
- 1,5 dl florsocker*
- ev. 1 tsk vaniljpulver
- 500 g jordgubbar
*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov.
Instructions
Tårtbotten:
- Värm ugnen till 175 grader och klä en form som är ca 20 cm i diameter.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål och de blöta i en annan.
- Häll ner vätskan bland de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en slät smet.
- Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i ca 20-30 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Grädda inte längre än så för då kan kakan bli seg.
- Vänd upp tårtbottnen på ett galler med bakplåtspapper mellan. Låt den svalna något och täck den sedan med formen. Dela den på tjockleken när den är helt sval.
Fyllning:
- Vispa alla ingredienser (utom jordgubbarna) till ett riktigt fast fluff med en elvisp.
- Lägg lite fyllning och några jordgubbar åt sidan att dekorera tårtan med. Vänd försiktigt i finhackade jordgubbar i resterande fyllning.
Montering:
- Lägg en botten på ett tårtfat. Bred på ett lager fyllning och lägg sedan på nästa botten. Upprepa med sista tårtbotten.
- Täck sedan tårtan med resterande fyllning och dekorera med jordgubbar.
Notes
Tårtbotten med ägg
Ingredients
- 9 msk äggvita*
- 1,75 dl socker*
- 0.75 dl potatismjöl
- 45 g Annas mjukismix
*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov
Instructions
- Värm ugnen till 175 grader.
- Vispa rumstempererad äggvita med socker på högsta hastighet i ungefär 5-8 minuter.
- Blanda mjölsorterna i en bunke och sikta sedan ner blandningen i den fluffiga äggsmeten.
- Vänd om smeten med stora tag med en slickepott så att du bevarar luften i smeten.
- Häll smeten i en klädd form som är ca 20 cm i diameter.
- Grädda tårtbotten i ca 25-30 minuter i nedre delen av ugnen.
- Låt tårtbotten svalna några minuter innan du stjälper upp den på ett galler.