Kolabars

Glutenfria kolabars
Krispig kakbotten, seg kola och len choklad gör den här godbiten till en kombination mellan godis och kaka. Receptet är naturligt glutenfritt och även mjölkfritt/veganskt och du väljer mjölkfria mejerialternativ.
Kök Annas Basmix
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 80 bitar
Författare Anna Winér

Ingredienser

Botten:

  • 240 g Annas basmix
  • 0,5 dl socker*
  • 125 g smör*

Kolafyllning:

  • 3 dl socker*
  • 3 dl grädde*
  • 3 dl sirap*

Chokladtopping:

  • 200 g choklad*
  • flingsalt

*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov.

Instruktioner

Botten:

  • Arbeta ihop ingredienserna till botten i en bunke.
  • Tryck ut degen i en ugnsform som är ca 20×30 cm stor klädd med bakplåtspapper. 10×6 cm
  • Grädda i ca 20 minuter på 175 grader.

Kolafyllning:

  • Sjud ingredienserna till kolafyllningen i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Smeten ska bli ca 110 grader, rör om då och då. Gör gärna ett kulprov.
  • Fördela kolasmeten över kakbotten och ställ i kylen.

Chokladtopping:

  • Bred sedan ut smält chokladen över den kalla kolafyllningen. Toppa med flingsalt.
  • Låt kakan stelna i kylen och skär sedan upp den i bitar.
  • Förvara bitarna svalt men ta gärna fram dem ca 20 minuter innan servering.
Skriv ut receptet