Go Back

Kolabars

Anna Winér
Glutenfria kolabars
Krispig kakbotten, seg kola och len choklad gör den här godbiten till en kombination mellan godis och kaka. Receptet är naturligt glutenfritt och även mjölkfritt/veganskt och du väljer mjölkfria mejerialternativ.
Tillagningstid 30 minuter
Kök Annas Basmix
Portioner 80 bitar

Ingredienser
  

Botten:

  • 240 g Annas basmix
  • 0,5 dl socker*
  • 125 g smör*

Kolafyllning:

  • 3 dl socker*
  • 3 dl grädde*
  • 3 dl sirap*

Chokladtopping:

  • 200 g choklad*
  • flingsalt

*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov.

Instruktioner
 

Botten:

  • Arbeta ihop ingredienserna till botten i en bunke.
  • Tryck ut degen i en ugnsform som är ca 20×30 cm stor klädd med bakplåtspapper. 10x6 cm
  • Grädda i ca 20 minuter på 175 grader.

Kolafyllning:

  • Sjud ingredienserna till kolafyllningen i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Smeten ska bli ca 110 grader, rör om då och då. Gör gärna ett kulprov.
  • Fördela kolasmeten över kakbotten och ställ i kylen.

Chokladtopping:

  • Bred sedan ut smält chokladen över den kalla kolafyllningen. Toppa med flingsalt.
  • Låt kakan stelna i kylen och skär sedan upp den i bitar.
  • Förvara bitarna svalt men ta gärna fram dem ca 20 minuter innan servering.