Go Back

Silviatårta

Anna Winér
Glutenfri Silviatårta utan ägg
Den populära Silviakakan blir ännu festligare som tårta! Receptet är både naturligt glutenfritt, äggfritt och mjölkfritt (om du väljer växtbaserat smör).
Tillagningstid 1 timme
Kök Annas Mjukismix
Portioner 8 port

Ingredienser
  

Botten:

  • 180 g Annas mjukismix
  • 60 g potatismjöl
  • 180 g socker*
  • 4 g bikarbonat
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 45 g neutral olja
  • 175 g kokande vatten

Fyllning:

  • 200 g smör*
  • 3 dl florsocker*
  • 5 msk vatten
  • 2 tsk vaniljpulver

Montering:

  • Kokos

*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov.

Instruktioner
 

Botten:

  • Värm ugnen till 175 grader och klä en form som är ca 20 cm i diameter.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål och de blöta i en annan.
  • Häll ner vätskan bland de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en slät smet.
  • Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i ca 20-30 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Grädda inte längre än så för då kan kakan bli seg.
  • Vänd upp tårtbottnen på ett galler med bakplåtspapper mellan. Låt den svalna något och täck den sedan med formen. Dela den på tjockleken när den är helt sval.

Fyllning:

  • Smält smöret i en kastrull och blanda i övriga ingredienser till en slät glasyr. Låt svalna helt och kyl sedan.

Montering:

  • Varva bottnarna med den svala fyllningen och toppa med riven kokos.

Anteckning

Upplever du att tårtbotten är seg efter gräddning så förvara den i en burk med lock i rumstemperatur till dagen efter. Då hinner den mjukna och segheten försvinner. Eller frys in den tills du ska använda den. 
Keyword Glutenfritt