Snickerstårta

Glutenfri snickerstårta
Chokladbottnar, nötkola, jordnötssmörkräm och krispigt salta nötter på toppen. Den här festliga snickerstårtan är både naturligt glutenfri och äggfri. Välj även margarin och växtbaserad mjölk så blir den mjölkfri och vegansk.
Cuisine Annas Mjukismix
Cook Time 1 hour
Servings 8 port
Author Anna Winér

Ingredients

Botten:

  • 180 g Annas mjukismix
  • 60 g potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 180 g socker*
  • 4 g bikarbonat
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 45 g neutral olja
  • 175 g kokande vatten

Fyllning:

  • 150 g smör*
  • 2 dl florsocker*
  • 2 dl jordnötssmör
  • 2 tsk hett vatten

Kola:

  • 1 dl mjölk*
  • 0,75 dl jordnötssmör
  • 2,5 msk sirap*
  • salt efter smak

Montering:

  • salta jordnötter

*Välj växtbaserade, sockerfria eller klassiska ingredienser efter behov.

Instructions

Botten:

  • Värm ugnen till 175 grader och klä en form som är ca 20 cm i diameter.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål och de blöta i en annan.
  • Häll ner vätskan bland de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en slät smet.
  • Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i ca 20-30 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Grädda inte längre än så för då kan kakan bli seg.
  • Vänd upp tårtbottnen på ett galler med bakplåtspapper mellan. Låt den svalna något och täck den sedan med formen. Dela den på tjockleken när den är helt sval.

Fyllning:

  • Vispa smör och florsocker luftigt i en bunke.
Tillsätt jordnötssmör samt vatten och och vispa ihop till en slät kräm.

Kola:

  • Koka upp ingredienserna och låt sjuda ca 0,5-1 minut tills det blivit en tjock kola. Rör hela tiden och tag sedan av från värmen och låt svalna.

Montering:

  • Varva bottnarna med fyllningen och kola. Toppa med mer fyllning och hackade nötter.

Notes

Upplever du att tårtbotten är seg efter gräddning så förvara den i en burk med lock i rumstemperatur till dagen efter. Då hinner den mjukna och segheten försvinner. Eller frys in den tills du ska använda den. 
Print Recipe